Aplicacions de la tecnologia en l’educació

Com sabem, la tecnologia és un factor de gran importància en el desenvolupament de la societat, especialment en els temps que corren. La seva aplicació en l’educació no podia ser menys, ja que en temps difícils ens ha permès seguir aprenent i avançant, millorant les tècniques educatives i els materials usats, permetent mètodes més interactius, fàcils i atractius pels estudiants.

Quin paper juga la tecnologia en l’educació?

Òbviament, parlem de l’ús d’aparells electrònics com ordinadors o projectors amb fins educatius, sent els més comuns actualment Internet, les pissarres digitals, telèfons intel·ligents, tablets o ordinadors per fer classe, obrir apunts, fer deures o organitzar les classes. Possibilita l’accés a una gran quantitat d’informació que, en altres circumstàncies, no seria tan fàcilment accessible.

Mentre que anteriorment l’única forma de tenir accés a l’educació era de manera presencial, aquests avenços ens han permès ¡ accedir a un gran catàleg d’estudis en línia des de qualsevol lloc de món, podent estudiar a una universitat catalana des dels Estats Units.

Quins avantatges comporta la seva implantació?

  1. La interactivitat i versatilitat que proporcionen els mitjans tecnològics permeten que el procés d’aprenentatge sigui més participatiu i actiu, ja que anima l’estudiant a formar part de la classe.
  2. Es poden fer classes a distància i en horaris molt més flexibles, obrint un ampli ventall de possibilitats d’aprenentatge.
  3. Per la part docent, les eines disponibles actualment permeten avançar temari amb més velocitat i organitzar-se més eficientment, proporcionant una millor experiència educativa a l’alumnat.
  4. Fomenten una metodologia diferent, en la qual la investigació activa, recerca i anàlisi d’informació són els pilars fonamentals.
  5. En comptes de les típiques classes de memoritzar, es treballa en major mesura la col·laboració entre companys d’estudi.
  6. Possibilita que cada alumne pugui portar un ritme d’aprenentatge més personalitzat.
  7. Permet l’enregistrament de classes senceres perquè els alumnes puguin estudiar detingudament el temari.
  8. En la majoria de casos, proporciona major accessibilitat a alumnes amb necessitats especials.
  9. Permet controlar i detectar a temps l’absentisme escolar i, en molts casos, aplicar una solució a temps.

Quines dificultats presenta?

  • Hi ha molt personal docent que no utilitza aquest tipus de tecnologies a causa de les distàncies generacionals, de manera que s’han d’adaptar, alguns més fàcilment que d’altres, als canvis i aprendre a utilitzar els aparells electrònics.
  • El temari ha de ser progressivament adaptat a aquest tipus de mitjans, pel que existeix encara informació que no està disponible en certes plataformes.
  • No tothom té accés a l’adquisició de material tecnològic, per la qual cosa en certa mesura la limita a un sector poblacional.
  • El centre educatiu ha de tenir una bona connexió a Internet, ja que haurà de ser utilitzada al mateix temps per diferents dispositius.

Es pot trobar certa resistència a l’evolució del sistema educatiu a un més digital, especialment per part de sectors educacionals amb valors més conservadors, però és indubtable que la tecnologia i l’educació poden anar perfectament de la mà i els beneficis són altament notables, millorant seva qualitat i les possibilitats d’accés.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *